De heilzame kracht van planten

Geneeskrachtige planten, het lijkt iets wat alleen lang, heel lang geleden gebruikt werd. Dat is het dus niet. Veel planten hebben de eigenschappen die tot heilzame krachten kunnen leiden bij gebruik van een mens. Het is gebleken dat geneeskrachtige planten succesvol kunnen optreden tegen ziekte, ontstekingen en pijnklachten.

Oorsprong

Moderne geneeskunde en geneesmiddelen hebben de oorspronkelijke, onbewerkte geneesplanten vervangen. Toch vormen planten tot op de dag van vandaag de basis bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Bepaalde planten hebben een helende kracht, die echt werking kan hebben bij gebruik van de mens. Behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met planten wordt ook wel fytotherapie genoemd. Veel fytotherapeutische kennis is gebaseerd op eeuwenlang behouden en doorgegeven gebruik door verschillende culturen. De dosering werd gedaan op basis van eigen ervaring met de effecten van de plant. Deze manier van geneeskunde werd ontwikkeld en verbeterd door de Griek: Hippocrates.

Hedendaags gebruik

Het gebruik van planten als geneesmiddel wordt in de meeste gevallen vervangen door moderne geneesmiddelen. Het blijkt dat geneeskrachtige planten vooral met succes ingezet kunnen worden bij mildere aandoeningen zoals: keelpijn, diarree, verkoudheid, misselijkheid en maag-darmklachten. Veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte en gebruiken “gewoon” de middelen die de apotheek hen aanbeveelt, terwijl dit in de meeste gevallen meer schade aandoet dan heilzame planten als geneesmiddel.

Binnenplanten met een heilzame werking

Naast dat planten als geneesmiddel worden ingezet, staan ze ook bekend om het effect dat ze hebben op onze gemoedstoestand.
Zo werk lavendel bijvoorbeeld rustgevend en ecalyptus oppeppend. Aloe Vera is super fijn om op je huid te smeren wanneer je een kleine verwonding hebt op je huid. Planten staan dus niet alleen mooi maar hebben ook een gunstig effect op ons humeur. Heb jij veel planten in huis?